Uutiset

October 27, 2023

Mullistava tietokonenäkö: LLaVA:n ja hienosäädön voima

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserEeva VirtanenLocaliser

Olen hiljattain sukeltanut tietokonenäön maailmaan ja löytänyt jännittävän näkökielimallin nimeltä LLaVA. Tämä malli on mullistanut prosessin, jossa malli opetetaan tunnistamaan kuvan erityispiirteet.

Mullistava tietokonenäkö: LLaVA:n ja hienosäädön voima

Perinteisesti mallin kouluttaminen tunnistamaan auton värin kuvasta vaati työlästä koulutusprosessia tyhjästä. LLaVAn kaltaisissa malleissa sinun tarvitsee vain kysyä sitä kysymyksellä, kuten "Mikä on auton väri?" ja voila! Saat vastauksesi, nollakuvatyyliin.

Tämä lähestymistapa heijastaa edistysaskeleita, joita olemme nähneet luonnollisen kielen käsittelyn (NLP) alalla. Sen sijaan, että tutkijat harjoittaisivat kielimalleja tyhjästä, he hienosäätävät esikoulutettuja malleja omien tarpeidensa mukaan. Samoin tietokonenäkö on menossa samaan suuntaan.

Kuvittele, että pystyt poimimaan arvokkaita oivalluksia kuvista yksinkertaisen tekstikehotteen avulla. Ja jos haluat parantaa mallin suorituskykyä, pieni hienosäätö voi tehdä ihmeitä. Itse asiassa kokeiluni ovat osoittaneet, että hienosäädetyt mallit voivat jopa ylittää ne, jotka on koulutettu tyhjästä. Se on kuin omistaisi molempien maailmojen parhaat puolet!

Mutta tässä on todellinen pelin muuttaja: perusmalleilla, koska ne ovat harjoitelleet laajasti valtavia tietojoukkoja, on huomattava ymmärrys kuvien esityksistä. Tämä tarkoittaa, että voit hienosäätää niitä vain muutamalla esimerkillä, jolloin ei tarvitse kerätä tuhansia kuvia. Itse asiassa he voivat jopa ottaa oppia yhdestä esimerkistä.

Kehitysnopeus on toinen etu tekstikehotteiden käyttämisestä kuvien kanssa vuorovaikutuksessa. Tällä lähestymistavalla voit luoda tietokonenäön prototyypin nopeasti sekunneissa. Se on nopea, tehokas ja mullistaa alan.

Olemmeko siis menossa kohti tulevaisuutta, jossa perusmallit ottavat johtoaseman tietokonenäössä, vai onko vielä tilaa mallien koulutukselle alusta alkaen? Vastaus tähän kysymykseen muokkaa tietokonenäön tulevaisuutta.

PS Haluaisin häpeämättä kytkeä avoimen lähdekoodin alustani nimeltä Datasaurus. Se hyödyntää visiokielisten mallien tehoa auttaakseen insinöörejä poimimaan oivalluksia kuvista nopeasti. Halusin jakaa ajatukseni ja aloittaa keskustelun tietokonenäön tulevaisuudesta. Puhutaan!

Tuoreimmat uutiset

Maailmanlaajuinen lottokulutus: trendit ja vaikutukset
2023-11-21

Maailmanlaajuinen lottokulutus: trendit ja vaikutukset

Uutiset